top of page

'Zorgverhalen rondom de dood'

- (2017) -

In samenwerking met vereniging voor christelijke zorgverleners 'Reliëf', heb ik twee korte podcasts (6 min) mogen maken over onder andere waardig sterven, een medisch behandelverbod of het praten over het levenseinde, iets wat vaak nog niet zo gemakkelijk is.

De podcasts zijn esthetische, poëtische korte verhalen. Het is de bedoeling dat deze fragmenten op trainingsdagen als lesmateriaal worden ingezet om zorgverleners zich op een ongedwongen manier te laten 'inlezen' in een specifieke casus, om zo vervolgens een gesprek met elkaar aan te kunnen gaan over bovengenoemde thema's. 

We luisteren naar twee korte verhalen over Tinie. Zij is in 2015 op relatief jonge leeftijd overleden is aan een zeldzame ziekte die haar de laatste jaren van haar leven volledig invalide maakte. Mieke, Tinie's partner, verteld over het leven en ziektebed van Tinie en wat het voor haar als geliefde betekende om steeds tussen de rollen als partner en zorgverlener te moeten schakelen. 

 

We luisteren naar twee korte verhalen over Tinie die in 2015 op relatief jonge leeftijd overleden is aan een zeldzame ziekte die haar de laatste jaren van haar leven volledig invalide maakte. Mieke, Tinie's partner, verteld over het leven en ziektebed van Tinie en wat het voor haar als geliefde betekende om steeds tussen de rollen als partner en zorgverlener te moeten schakelen. 

In het tweede deel horen we Claudia, een van Tinie's vaste zorgverleners van de wijkzorg. Zij verteld hoe de zorg voor Tinie soms bepaalde dilemma's met zich mee bracht, hoe moet je je als zorgverlener bijvoorbeeld tegenover een behandelverbod opstellen als de client hier niet met je over wilt praten? 

 

concept                               Marije Vermaas-Boer

Opnames en montage    Stefanie Bonte

Muziek                          Muriel Bostdorp

Met dank aan                Mieke, Tinie, Claudia en Stijn Frishert

bottom of page